Cooking & Spanish / Tinga de pollo





La carne al tomate o tinga es un platillo típico mexicano elaborado con carne deshebrada (pollo, res o cerdo), una salsa a base de tomate, cebolla, ajo, Chile chipotle. Originaria del estado de Puebla, se consume siempre como guarnición de otros platillos (tostadas de  tinga) o como relleno (molotes de tinga).
La tinga es un guisado, puede ser con carne o una opción vegetariana (zanahorias, flores de jamaica u otros).


The meat with chipotle-tomato sauce or tinga is a typical Mexican dish made with shredded meat (chicken, beef or pork), a tomato-based sauce, onion, garlic, Chile chipotle. Originally from the state of Puebla, it is always consumed as a garnish of other dishes (tinga tostadas) or as a filling (tinga molotes).

Tinga is a stew, we have a vegetarian option (carrots, jamaica flowers or others).

¡Vamos a la receta! Let´s go to the recipe! 

                       Tinga de pollo


Ingredientes
  • 1 pechuga de pollo orgánico sin piel
  • 1 diente de ajo
  • 2 cebollas grandes
  • 4 jitomates
  • 3 chiles chipotles adobados (pueden ser de lata)
  • Sal a gusto
  • Aceite vegetal
  • Vinagre blanco


Escurre el caldo de la pechuga y deshébrala, resérvala; pica las cebollas en rodajas finas o a tu gusto, después acitrónalas en aceite caliente hasta que estén suaves.

Mientras las cebollas se doran, mezcla el jitomate con un poco del caldo de pollo, el ajo, la cebolla y los chiles. Cuela la salsa y resérvala.

Tapa la cacerola o sartén y después,  deja cocinar de 10 a 15 minutos más,  o hasta que se consuma una buena porción de caldo. El punto ideal de la tinga es un poco espesito.

Deshebrar el pollo

 English version


Chicken in Chipotle-Tomato Sauce

Ingredients
  • 1 skinless chicken breast (organic chicken)
  • 1 clove of garlic
  • 2 large onions
  • 4 tomatoes
  • 3 chipotle chillies marinated or canned
  • Salt, to taste
  • Vegetable oil
  • White vinegar



Boil the chicken breast in water until cooked; drain and reserve the broth.
Chop the onions into thin slices (or however you prefer them), then sauté them in hot oil until soft.
Caldo de pollo / chicken broth


While the onions are browning, mix the tomatoes with a little of the chicken broth, the garlic, the onions and the chillies. Strain the sauce and reserve.

Add all ingredients in a pan. Cover and leave to cook for 10 to 15 minutes more, until most of the broth has been absorbed.  An ideal tinga is thick 




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