El Mercado Orgánico y la certificación / The Organic Market and the certification.
El próximo sábado 23 Nuestro Mercado Orgánico tiene un
evento muy importante, el FestivalOrgánico.
Con esto en mente, nos pusimos a reflexionar sobre la agricultura
Orgánica en Los Cabos y descubrimos, con alegría, que no es menor el rol de
Sanjomo Asociación , en este tema. El aislamiento
geográfico de la BCS, en cierta medida, beneficia a la agricultura, pues los suelos no
sufren la contaminación los sistemas de producción masiva del centro de México.
Asimismo, la instalación hace más de 25 años, cuando San
José era un pequeño pueblito costero, una cooperativa agrícola, que vende su producción, enteramente
orgánica, a EE UU fue muy importante en
el mantenimiento de la limpieza de la región.
John Graham, inspirador del Mercado Orgánico es el coordinador, entre la cooperativa Del Cabo y la granja
Jacobs Del Cabo.
Hoy en día, más de 300 familias propietarias de pequeñas
parcelas, viven de este trabajo. Y las nuevas generaciones, con estudios
universitarios, regresan para continuar y mejorar esta empresa. Si bien, la producción, se vende en los EE UU,
igualmente el área se ve favorecida con este exitoso antecedente de producción
en el desierto, sin fertilizantes ni
pesticidas. O sea, que esta gran zona de turismo tiene un aire limpio y una
tierra sin pesticidas. Esto es algo casi único en el mundo.
Nuestro Mercado, también, ha tenido un rol muy importante en el fomento
de la conciencia ecológica y en el facilitar la certificación orgánica de los
productores. Actualmente casi todos los productores han alcanzado al menos, la
verificación orgánica Sanjomo y esto es un excelente comienzo, ¿verdad que sí?
Conversamos con Carrie Ann Palmieri, siempre hay una heroína
detrás de grandes logros, aunque ella piensa que el mérito lo tiene John Graham
y otros antiguos miembros del comité de Sanjomo, cuando de producción orgánica
se trata. El Mercado, hace más de 5 años comenzó a apoyar a los productores
para obtener la certificación orgánica, nos cuenta, en perfecto español, Carrie Ann, en ese entonces recién egresada
de la Universidad en la que estudió Agricultura Ecológica y Desarrollo
Sustentable, en su natal Vermont.
Antes de apoyarnos en el Mercado, organizó La Semilla
proyecto de regeneración y educación, colaborando con Peter Domecq. Al
comienzo del programa de verificación de Sanjomo, se utilizaba la ley
Orgánica de U.S.A y sus lineamientos, como base para la evaluación, porque, en
México, el concepto no estaba difundido, y todos saben que la Baja está un poco
alejada de la capital. Como hace unos años México estableció su propia ley de
Productos Orgánicos, se nos reconoció un nuevo esquema en su marco, que es
conocido como, certificación orgánica
participativa y en base a este programa, casi todos los productores están
certificados.
SAGARPA y SENASICA son los brazos del
gobierno a cargo de esta estrategia a nivel nacional ¡Qué gran logro!
¿Qué beneficios trae esta certificación para el productor?
En el corto plazo, la
certificación orgánica será un requerimiento, por lo que, aquel que diga que su
producto es orgánico y no lo sea, recibirá serias multas. Hacer el trámite
individualmente es muy, pero muy difícil. Por eso,l el Mercado, de acuerdo a su
visión, que es difundir la importancia
de la producción orgánica en el público y profundizarla en los agricultores, se ha concentrado en ella y ahora con
satisfacción, celebra los resultados.
¿Por qué es más caro el producto Orgánico?
Es un producto sin pesticidas, estacional y con un mayor
trabajo, en cuanto a cuidados se
refiere. No podría ser comparado con los productos a gran escala que se venden
en supermercados, estos, como todos sabemos, no siguen leyes muy justas en
cuanto a la oferta y demanda. Por otro lado, el sabor de lo orgánico es, al
menos para todos aquellos que nos gusta
comer bien, ¡y saborear! Algo incomparable. Y la salud, eso también lo pueden
comprobar con 15 días comiendo productos orgánicos, ¡a poco no!
No obstante esto, sostiene Carrie Ann, los productores del
Mercado Orgánico todavía no pueden acceder a la venta en los centros turísticos
y Hoteles de la región, pues no tienen la producción suficiente para ofrecerles
continuidad. Tampoco tienen organización ni el marketing necesario para
establecer esta relación. Será cuestión de tiempo y del esfuerzo de trabajar en
equipo para acceder a esto. Ojalá así sea.
Hoy por hoy, la
mayoría de la excelente producción orgánica se va al exterior y la posibilidad
de comprar productos orgánicos locales está limitada al espacio del Mercado o
de las granjas de amigos y vecinos. En este sentido, todos los entendidos en
agricultura orgánica coinciden en que, si bien esto es positivo, aún queda mucho por hacer.
Estamos orgullosos de
este esfuerzo del Mercado en pos de la agricultura orgánica, que posibilitaría mantener estas tierras
paradisíacas libres de contaminación, con el agua limpia y el aire puro, ¡qué
privilegio! Tener un lugar de relax seguro y natural, un lugar único en el
mundo.
Hoy nos toca apoyar estas iniciativas favorables, no solo para nosotros, sino para las futuras generaciones, los
invitamos a participar en las charlas y actividades del próximo sábado 23 en la
huerta Santa María .Además de reflexionar sobre estos temas, vamos a escuchar los mejores grupos locales de música, platicar español y también, esto no sé si
interesa, ¡comeremos delicias elaboradas con productos de nuestra tierra!
Spanish in Cabo presentará un taller de juegos en nuestro
puesto, junto todo el equipo de maestras
Mónica Borbolla, Imelda Garibay, Mayra
Romero y Josefina Martínez y quién escribe. Los esperamos bajo el árbol de la
entrada para aprender español jugando.
Los esperamos,
Next Saturday
23th, our Organic Market has a very important event, the Organic Festival.
With this in mind we began
reflecting on Organic agriculture in Los Cabos, and found out, with joy, that
the role of Sanjomo Asociación is not a minor one in this subject. The
geographic isolation of BCS benefits, in a certain way, local agriculture, as
the grounds don't receive the pollutants that derive from the massive
productive systems of central Mexico.
By the
way, the installation 25 years ago, when San José was but a little coastal
town, of an agricultural cooperative, selling its entirely organic produce to
the USA, was very important in maintaining the zone's cleanliness. John Graham,
inspiring man of the Organic Market is the coordinator, between the Productores
Organicos Del Cabo organic farmer cooperative and Jacobs Farm/Del Cabo.
As of
today, more than 200 hundred small parcels are managed by proprietary families
who live off this job. And new generations, with university degrees, return to
continue and further improve this enterprise. Considering the production
is sold in the USA, the area is equally benefited by being a successful example
of agricultural production in desert land, without chemical fertilizers or
pesticides. So, this great touristic zone has clean air and pesticide-free
land. This is almost unique in the world.
Our Market
has, as well, had a very important role in the promotion of ecological
awareness and the facilitation of organic certification for producers. Nowadays
almost all producers have reached the level of, at least, an organic
verification, through the Sanjomo Participative Organic Verification Program and
this is an excellent beginning, isn't it?
In
Carrie Anne Palmeri, there has always been a heroine behind great achievements within
the agricultural community of BCS, even though she considers the merit's those
of John Graham's and other long-time Sanjomo committee members, when talking
about the development of the organic community in Los Cabos. The Market began
supporting the producers to achieve organic verification five years ago, tells
us, in perfect Spanish, Carrie Anne, who at that time had just graduated from
the University in which she studied Ecological Agriculture and Sustainable International
Community Development, in her native Vermont. Before supporting us in the
Organic Market, she also organized the La Semilla Regenerative Living &
Education Center project, with the collaboration of Peter Domecq.
In
the beginning of Sanjomo’s verification program, the U.S.A's Organic Law
and its guidelines were utilized as a baseline for assessment, because, in
Mexico, the subject was not widespread, and you know Baja is pretty far away
from the Capital City. As of a few years ago, Mexico established its own
national Organic Products Law. an international community-driven certification
scheme was given recognition through the law, which is known as participative
Organic Certification, and based on this program, almost all the producers
in the Market are verified. This program
has adapted itself to new Mexican standards. SAGARPA and SENASICA are the
government branches in charge of this new strategy at a national level. ¡What a
great achievement!
What benefits does the Sanjomo Participative Organic Verification have for the
producer? In the short term, organic certification will be a requirement, for
which, he who says his product is organic, when it isn't, will be liable to
serious fines by the Mexican government. To complete the certification process
by yourself is very, but very difficult. That's why the Market, in accordance
with its vision, which is to promote awareness on the importance of organic
production to the public, and to deepen it in farmers has concentrated on
helping out and now, with no little satisfaction, celebrates its fruits.
Why is the Organic produce more
expensive?
It is a pest free, seasonal crop with a heavy work-load, as a result of its
necessary cares. It could not be compared with big scale production sold in
supermarkets, this, as we know does not follow very fair laws when it comes to
supply and demand. On the other hand, the Organic flavor, is, at least for all
of us who like to eat well (and tasty!), incomparable. As for a healthy diet,
eat organic produce for 15 days and tell me it's not.
Despite this, holds Carrie Anne, the local producer community struggles to
access fair prices and solid representation within the higher value regional
markets based in the tourism sector (hotels/restaurants) that would allow them
the financial stability and consistent demand needed to be able to offer
accessible prices to the average local community member. It will depend on time
and teamwork efforts order to gain access to this important opportunity.
Let's hope it works out.
As of today, most of the excellent organic production goes abroad and the possibility
of buying local Organic products is somewhat limited to Market and friends' and
neighbors' farms. Organic agriculture experts agree that, while this is really
positive, there is still a lot to do.
We are proud of the Organic Market's effort towards Organic agriculture, that
enable us to keep this paradise lands untainted, with clean water and pure air.
What a privilege it is! To be in a safe, natural, relaxing place, one unique in
the world.
It's our turn to support these beneficial initiatives, not only for ourselves,
but for future generations, we invite you to take part in the conferences and
activities next Saturday 23rd in Huerta Santa María. We will not just reflect
on these subjects, but we will listen to the best local bands; we will practice
Spanish and also (I don't know if this is an interesting thing), we will eat
delicious food from our land!
Spanish in Cabo will present a games workshop at our stand, along with our
entire teachers squad: Monica Borbolla, Imelda Garibay, Mayra Romero and
Josefina Martínez, as well as the person writing. We'll wait for you under the
entrance tree to learn Spanish while playing.
Entrada escrita por Malena Algorta
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