Cooking & Spanish / Tinga de pollo
La carne al tomate o tinga es un platillo típico mexicano elaborado con carne deshebrada (pollo, res o cerdo), una salsa a base de tomate, cebolla, ajo, Chile chipotle. Originaria del estado de Puebla, se consume siempre como guarnición de otros platillos (tostadas de tinga) o como relleno (molotes de tinga).
La tinga es un guisado, puede ser con carne o una opción vegetariana (zanahorias, flores de jamaica u otros).
The meat with chipotle-tomato sauce or tinga is a typical Mexican dish made with shredded meat (chicken, beef or pork), a tomato-based sauce, onion, garlic, Chile chipotle. Originally from the state of Puebla, it is always consumed as a garnish of other dishes (tinga tostadas) or as a filling (tinga molotes).
Tinga is a stew, we have a vegetarian option (carrots, jamaica flowers or others).
¡Vamos a la receta! Let´s go to the recipe!
Tinga de pollo
Ingredientes
- 1 pechuga de pollo orgánico sin piel
- 1 diente de ajo
- 2 cebollas grandes
- 4 jitomates
- 3 chiles chipotles adobados (pueden ser de lata)
- Sal a gusto
- Aceite vegetal
- Vinagre blanco
Escurre el caldo de la
pechuga y deshébrala, resérvala; pica las cebollas en rodajas finas o a tu
gusto, después acitrónalas en aceite caliente hasta que estén suaves.
Mientras las cebollas se
doran, mezcla el jitomate con un poco del caldo de pollo, el ajo, la cebolla y
los chiles. Cuela la salsa y resérvala.
Tapa la cacerola o sartén
y después, deja cocinar de 10 a 15 minutos más, o hasta que se consuma una buena
porción de caldo. El punto ideal de la tinga es un poco espesito.
Deshebrar el pollo |
English version
Chicken in Chipotle-Tomato Sauce
Ingredients
- 1 skinless chicken breast (organic chicken)
- 1 clove of garlic
- 2 large onions
- 4 tomatoes
- 3 chipotle chillies marinated or canned
- Salt, to taste
- Vegetable oil
- White vinegar
Boil the chicken
breast in water until cooked; drain and reserve the broth.
Chop the onions into
thin slices (or however you prefer them), then sauté them in hot oil until
soft.
Caldo de pollo / chicken broth |
While the onions are
browning, mix the tomatoes with a little of the chicken broth, the garlic, the
onions and the chillies. Strain the sauce and reserve.
Add all ingredients
in a pan. Cover and leave to cook for 10 to 15 minutes more, until most of the
broth has been absorbed. An ideal tinga
is thick
Comentarios
Publicar un comentario